Σκρέκας: Έχουν διατεθεί 4.3 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Ιούνιος 10, 2022Υδρογονάνθρακες και Πράσινη Μετάβαση… Είναι δυνατόν να επιτευχθεί;
Ιούνιος 10, 2022Οι προκλήσεις της 5G τεχνολογίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν το αντικείμενο της συνεδρίας «Greek businesses at a crossroads: Towards a 5G-enabled future» στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022 που πραγματοποιείται για δεύτερη μέρα στην Πάτρα.
«Η 5G τεχνολογία είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη τεχνολογία ever, μια ανοικτή πλατφόρμα καινοτομίας που παρόμοιά της δεν υπάρχει» δήλωσε η Μαρία Μπούρα, Εκτελεστικός Σύμβουλος σε θέματα 5G, Στρατηγικής & Ηγεσίας, Συνιδρύτρια του Women Leadership Hub. «Αποτελεί εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας για το μέλλον, την οικονομία, τη χώρα και την κοινωνία.
Στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες στο πλαίσιο της ανάπτυξης της 5Γ τεχνολογίας αναφέρθηκε ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας της Unisystems Αντώνης Κασσάνος, επισημαίνοντας ότι είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση ανάπτυξης και πραγματικής εφαρμογής. Σύμφωνα με τον κ. Κασσάνο σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις αποτελεί και το funding, στο οποίο βοήθησε βέβαια το «Φαιστός», όμως χρειάζεται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες ώστε να βρεθεί η χρηματοδότηση για να δημιουργηθούν τα νέα προϊόντα και δοθούν προς χρήση στην αγορά.
«Βασιζόμενοι στα δίκτυα νέας γενιάς και ειδικά το 5G θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο ψηφιακό μετασχηματισμό και στην οικονομική ανοικοδόμηση μετά τη πανδημία» επεσήμανε ο Νίκος Πλεύρης, Επικεφαλής του Τμήματος Cloud & Συνδεσιμότητας της Vodafone Greece, προσθέτοντας ότι στη Vodafone «προσβλέπουμε και οραματιζόμαστε να συνδέσουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε τηλεπικοινωνιακό κόμβο με κρίσιμες υποδομές του εξωτερικού».
Ο καθηγητής Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Τόμκος μίλησε για την «αναγκαιότητα ανάπτυξης υποδομών, οι οποίες γίνονται σταδιακά από τους παρόχους, ωστόσο απαιτείται επιτάχυνση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη εξειδικευμένων στελεχών σε αυτές τις τεχνολογίες, όπου η «ζήτηση είναι τεράστια».
Στο ίδιο πλαίσιο και ο Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ (Digital Transformation Innovators) και Διευθύνων Σύμβουλος της Regate A.E. επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν μυαλά για να καλύψουν τη δυνατότητα που θα δώσει το 5G για παραγωγή καινοτομίας».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.