Συμβουλευτική Επιτροπή

Δημήτρης Άσπρος

Διευθύνων Σύμβουλος της DATA Consultants

Μετά από 15 χρόνια πολύτιμης επαγγελματικής εμπειρίας σε έργα για δημόσιους φορείς και ιδιωτικά ιδρύματα, σήμερα κατέχει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της DATA Research and Consulting SA, με έδρα την Πάτρα, Ελλάδα. Επίσης, έχει την τιμή να είναι Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών και υπεύθυνος για το Γραφείο Εκπροσώπησης του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην Πάτρα. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό του προφίλ, είναι οικονομολόγος - στατιστικός, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Επίσης, είναι επιστημονικός σύμβουλος της Ερευνητικής Μονάδας 6 του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Τεχνολογίας και Τύπου – Διόφαντος, στην Πάτρα, Ελλάδα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Δίκτυα 5G και μεταγενέστερων τεχνολογιών, Ανάλυση Απόδοσης Δικτύων και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα Υπολογιστών και Πρωτόκολλα, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ποιότητα Υπηρεσιών (QoS) και Τιμολόγηση για Δίκτυα και Υπηρεσίες, ηλεκτρονική μάθηση, Δικτυωμένα Εικονικά Περιβάλλοντα και Θέματα του Παγκόσμιου Ιστού.
Διαθέτει εκτενή επαγγελματική εμπειρία στο Σχεδιασμό και την Ανάλυση Δικτύων, Πρωτοκόλλων, Τηλεματικής και Νέων Υπηρεσιών.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 450 εργασίες σε διάφορα γνωστά κριτηριακά βιβλία, συνέδρια και περιοδικά.
Είναι συν-συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και επιμελητής 2 βιβλίων στα αγγλικά.
Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής για διεθνή περιοδικά και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος (PC) και κριτής σε διάφορα διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
Έχει συμμετάσχει σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

Χρήστος Ι. Μπούρας

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Διευθυντής, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Έχει εργαστεί ως μουσικολόγος και συντονιστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας “Λίλιαν Βουδούρη”. Το 2013 ανέλαβε επικεφαλής της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Erol Üçer” στο MIAM – Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Τον Μάιο του 2017 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή στην Εταιρεία Φίλων της Μουσικής. Έχει επιμεληθεί και συγγράψει αρκετά βιβλία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν θέματα ιστορικής μουσικολογίας, μουσικών πληροφοριακών πόρων και ανάκτησης, μουσικής και ψηφιακού πολιτισμού. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML.

Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στο Αγρίνιο.

Αποφοίτησε με Πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (LLM, Πολιτική Δικονομία). Από το 2013 είναι πιστοποιημένος Συνηγόρος του Πολίτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Ασκεί τη δικηγορία από το 2006 ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Μιλάει δύο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γερμανικά. Έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία (Πολεμική Αεροπορία). Είναι παντρεμένος με τη Δικηγόρο Εύη Χρ. Παππά. Έχουν μία κόρη και έναν γιο.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά του χρόνια. Είχε εκλεγεί τακτικά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Φοιτητών Νομικής «Κώστας Βαρναλής». Υπήρξε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των ΑΕΙ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, σε ηλικία 30 ετών, εκλέχθηκε πρώτος Περιφερειακός Σύμβουλος με την πολιτική ομάδα «Ζούμε Δυτικά» στην Αιτωλοακαρνανία.

Στις εκλογές του Μαΐου 2014, ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με την πολιτική ομάδα του Ανδρέα Κατσανιώτη «Μαζί, να φτιάξουμε τον τόπο μας». Στην Αιτωλοακαρνανία, η πολιτική ομάδα του Ανδρέα Κατσανιώτη κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 52,5%.

Για πολλά χρόνια, με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, έχει αναδείξει την ανάγκη μείωσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, δίνοντας προτεραιότητα σε περιφερειακές στρατηγικές που βασίζονται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να προσδώσει αξία σε ό,τι παράγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας καλή χρήση των ανθρωπίνων πόρων, της τεχνογνωσίας και των φυσικών πόρων της.

Εξελέγη Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τον Ιούνιο του 2019, με την πολιτική του ομάδα «Όλα από την αρχή», και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Νεκτάριος Φαρμάκης

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Λούκα Τ. Κατσέλη

Καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Λούκα Τ. Κατσέλη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κύπρο και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ενίσχυσης Ικανότητας στην Αφρική (ACBF), Συν-πρόεδρος (μαζί με τον Poul N. Rasmussen) της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ισότητα της Ομάδας S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ερευνητική Συνεργάτης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο LSE και μέλος της Ομάδας Euro 50.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (2015-2016). Υπήρξε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας (2010-2011), καθώς και Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009-2010), και μέλος της Ελληνικής Βουλής (2007-2012). Πριν την είσοδό της στην ελληνική πολιτική, υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (2003-2007), Διεθνής Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (1993-1996) και Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) (1982-1986).

Η Καθηγήτρια Κατσέλη κατέχει Διδακτορικό (1978) στην Διεθνή και Ανάπτυξη Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και έχει διατελέσει Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Yale και στην Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης (1977-1985). Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στους τομείς της διεθνούς και θεσμικής οικονομικής και της ανάπτυξης.

Ο Αθανάσιος Κατσής σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει Μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία και Διδακτορικό στην Στατιστική από το Πανεπιστήμιο George Washington, ΗΠΑ. Είναι Καθηγητής Στατιστικής στην Εκπαιδευτική Έρευνα στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Προηγούμενες θέσεις του περιλαμβάνουν το Τμήμα Στατιστικής και Πράξεων Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας στην Αθήνα, την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον κ.ά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Στατιστική Μπέισιαν, τον καθορισμό του μεγέθους δείγματος, την οικονομία της εκπαίδευσης και το στατιστικό μοντέλο στα εκπαιδευτικά δεδομένα.

Αθανάσιος Κατσής

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Παναγιώτης Λιαργκόβας

Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής, ΚΕΠΕ
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας αποφοίτησε με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στις Οικονομικές Επιστήμες από το Clark University, Worcester MA. Έχει υπάρξει υπότροφος Fulbright, υπότροφος του Ιδρύματος Μπακάλας, υπότροφος του Teaching Assistant Scholar (Clark University) και εκπαιδευόμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βρυξέλλες). Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια, όπως το Clark University, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και τα Πανεπιστήμια: Αθηνών, Πατρών και Κρήτης. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για περισσότερα από 19 χρόνια. Έχει υπηρετήσει ως οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στον Δήμο Αθηναίων σε πολλές περιπτώσεις. Για την περίοδο 2013-2018 υπηρέτησε ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας. Είναι επίσης Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο Καθηγητής Λιαργκόβας ειδικεύεται στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Επιστήμες, τη Νομισματική Οικονομία, τα Περιφερειακά Οικονομικά και την Οικονομική Ανάπτυξη και Πολιτική. Το ερευνητικό του πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα διεπιστημονικό, συνδυάζοντας την οικονομία, το διεθνές εμπόριο και τη χρηματοδότηση, τη στρατηγική, τα κοινωνικά ζητήματα και τη διοίκηση, και επικεντρώνεται κυρίως σε δύο περιοχές: την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Η ειδίκευσή του σε αυτά τα ζητήματα και περιοχές εκφράζεται σε πολλές δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά (βιβλία, άρθρα, ερευνητικές εκθέσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια), αλλά και σε εκτεταμένη και συνεχόμενη διδασκαλία. Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει εκδώσει πάνω από 20 βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο (εκδόσεις Πατάκη, στα ελληνικά) κυκλοφόρησε το 2020 και φέρει τίτλο «Δέκα χρόνια κρίσης, τρία μνημόνια και μία πανδημία: Η Ελλάδα σε αναζήτηση εξόδου».

Ο Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, πρώην Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κάτοχος του Διεθνούς Βραβείου Κληρονομιάς Martin Luther King για το 2007. Επίσης, έλαβε το βραβείο (2007) από την B’nai B’rith International για «τη δέσμευσή του να ενισχύσει τις Ελληνο-Εβραϊκές σχέσεις». Το 1994 βραβεύτηκε με το Μετάλλιο για την Υπηρεσία του με την Αποστολή Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στα Βαλκάνια. Περήφανος για τις ρίζες του από την Αρκαδία (Στεμνίτσα), ανακηρύχθηκε «Έλληνας της Χρονιάς 2007» από την ΠανΑρκάδια Ομοσπονδία Αμερικής. Πρόσφατα έλαβε το «Βραβείο Παναγιώτη Φωτέα 2020» για το βιβλίο του «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ-Αναθεωρητισμός».

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς

Πρώην Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ειδικός Διπλωματικός Σύμβουλος

Ελένη Μαριάνου

Γενικός Γραμματέας της Διάσκεψης των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών (CPMR)

Η Ελένη Μαριανού είναι η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης Περιφερειακών Θαλασσίων Περιοχών (CPMR). Είναι Ελληνίδα υπήκοος και πολυγλωσσική δικηγόρος με εξειδίκευση στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έχει εκτενή γνώση των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εμπειρία από τη βάση και ευρεία επαγγελματική πρακτική με τοπικές και περιφερειακές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δούλεψε ως Ευρωπαϊκή Σύνδεσμος Επικοινωνίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας, στη συνέχεια ως Διευθύντρια Δικτύων Πόλεων στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών και τέλος ως Διευθύντρια Πολιτικής στην Eurocities. Μεταξύ 2001 και 2009, διηύθυνε το Γραφείο της Νοτιοδυτικής Αγγλίας στις Βρυξέλλες, ως Διευθύντρια υπεύθυνη για τον συντονισμό και την εξασφάλιση στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής στις Βρυξέλλες και πέρα από αυτές.

Η κα Μαριανού είναι ενεργή στις Βρυξέλλες για πάνω από 20 χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι εκλεγμένη Γενική Γραμματέας της CPMR και διαχειρίζεται μια αναπτυσσόμενη ομάδα 40 μελών προσωπικού που εδρεύει στα τρία γραφεία της CPMR στις Ρέννες, τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη. Από το 2010, είναι υπεύθυνη για τη συμβουλευτική και την καθοδήγηση στην ανάπτυξη πολιτικής και στρατηγικής ηγεσίας στους τομείς της εδαφικής συνοχής, της διακυβέρνησης της ΕΕ, της ισόρροπης ανταγωνιστικότητας, της θαλάσσιας πολιτικής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Σπύρος Συρμακέσης είναι Μηχανικός Υπολογιστών και Πληροφορικής. Έλαβε το δίπλωμά του το 1992 από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Ελλάδα) και το Διδακτορικό του από το ίδιο τμήμα το 1997. Εξελέγη ως Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου το 2013, αλλά σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Πάτρα (Ελλάδα). Διαθέτει σημαντική διοικητική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΙΔΕ), καθώς έχει εκλεγεί Διευθυντής Τμήματος (σε δύο τμήματα), Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής (σε δύο ΙΔΕ), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο) και Αντιπρύτανης για Έρευνα και Ανάπτυξη (σε ένα ΙΔΕ). Αυτή τη στιγμή είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου eBusiness και User Experience στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τύπου Διόφαντος. Εργάζεται με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια από το 1997 ως μέλος ή συντονιστής διαφόρων Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Με δημοσιευμένο ερευνητικό έργο στον τομέα της εξόρυξης δεδομένων, της επιχειρηματικής ευφυΐας, των συστημάτων πληροφορικής και του σχεδιασμού εμπειρίας χρήστη, ασχολείται με τη διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας από την ακαδημαϊκή κοινότητα στη βιομηχανία και ως μέντορας επιχειρηματικότητας για νέους φοιτητές. Υποστηρίζει την πρωτοβουλία μετάβασης στην Βιομηχανία 4.0 στον ιδιωτικό τομέα και τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων οργανισμών.

Σπύρος Συρμακέσης

Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολογίας & Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δρ. Φάνης Ζαχαράτος

Επιστημονικός Συνεργάτης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Συνεργαζόμενος Ερευνητής, Μονάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο ATHENA

Ο Δρ. Θεοφάνης Ζαχαράτος είναι οικονομολόγος με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στους ιδιωτικούς και δημόσιους τομείς. Κατέχει Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2024), εξειδικευμένο στη συμπεριφορά των καταναλωτών με επίκεντρο την σπατάλη τροφίμων, συμπληρωμένο από μεταπτυχιακούς τίτλους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων (2014) και Χρηματοοικονομικά (2019). Από το 2022, υπηρετεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, οδηγώντας πρωτοβουλίες για την αγροτική πολιτική και ανάπτυξη. Επιπλέον, ο Δρ. Ζαχαράτος είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μονάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDU) του Ερευνητικού Κέντρου ATHENA. Η εργασία του στη SDU επικεντρώνεται σε διεπιστημονικά έργα που ενσωματώνουν την επιστήμη, την πολιτική και την καινοτομία για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, κατέχει θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου η έρευνά του εστιάζει στη σύγκλιση του κόστους-αποτελεσματικότητας με τη βιωσιμότητα στον τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Ο Δρ. Ζαχαράτος έχει παρουσιάσει το έργο του σε διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε αναγνωρισμένα περιοδικά και στον γενικό τύπο, ενώ έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μέσα από τους διάφορους ρόλους και την εμπειρία του, δεσμεύεται στην προώθηση βιώσιμων λύσεων και σημαντικών συνεργασιών που οδηγούν στην πρόοδο στους τομείς εξειδίκευσής του.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Κάντε την εγγραφή σας για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα του συνεδρίου