Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

0fa194db230d2867d321c6b6b5a5545cdc8576d4

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Τζήκα και έχουν μια κόρη, την Άννα Μαρία, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου. Διαμένει εδώ και 25 χρόνια στην Πεύκη, ενώ έχει γεννηθεί στο Βυζίκι της Αρκαδίας.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορους τομείς του ρεπορτάζ (κοινοβουλευτικό, εργατικό, οικονομικό) αλλά τον κέρδισε τελικά το αθλητικό. Ήταν παρών σε όλα τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα, όπως Ολυμπιακοί Αγώνες, Μουντιάλ Ποδοσφαίρου, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ιδιαιτέρως στις διοργανώσεις στίβου, γυμναστικής, άρσης βαρών.Έχει εργαστεί σε πολλές εφημερίδες (Καθημερινή, Βήμα, Απογευματινή, Αθλητική Ηχώ, Sportime κ.α.) και περιοδικά αλλά κυρίως έχει συνδεθεί με τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ως σχολιαστής της ΕΡΤ, όπου έχει παρουσιάσει επάνω από 500 εκπομπές. Μεταξύ αυτών και την μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, την «Αθλητική Κυριακή» (1996-2001), για την οποία τιμήθηκε δύο φορές με το πρώτο τηλεοπτικό βραβείο της χρονιάς.

Πέρα από τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία έχει και μια άλλη αγάπη. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2006 εκλέχτηκε δήμαρχος Πεύκης και στη διάρκεια της θητείας του μαζί με τους συνεργάτες του έδωσε επιτυχείς αγώνες για την προστασία των δασών της Πεύκης, δημιούργησε ελεύθερους χώρους πολλών στρεμμάτων χωρίς να πληρώσουν οι κάτοικοι, ανακαίνισε ριζικά όλα κτίρια των δημοσίων σχολείων, δημιούργησε ένα σύστημα προστασίας των κοινωνικά αδυνάτων, έφερε τους διαδραστικούς πίνακες στη δημόσια εκπαίδευση της πόλης, αναβάθμισε τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, ίδρυσε το Δημοτικό Ωδείο, έδωσε ώθηση στον πολιτισμό και την άθληση και παρέδωσε έναν άψογο και λειτουργικό δήμο με ποιότητα ζωής υψηλού επιπέδου και με ονομαστή καθαριότητα.

Τον Οκτώβριο του 2011 εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την περίοδο 2011-2014. Με ομόφωνη απόφαση εκλέχτηκε πρόεδρος της διαπαραταξιακής Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ. Είναι μέλος στο Παρατηρητήριο κατά της Σχολικής Βίας και πρόεδρος της Επιτελικής Επιτροπής των Δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μπότση ενώ του έχει απονεμηθεί πέντε φορές το παγκόσμιο βραβείο της καλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον τομέα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι δε ο πρώτος που καθιέρωσε διεθνώς τη Μικτή Ζώνη στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Το 2010 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) τον βράβευσε με την Ανώτατη Διάκριση Olympic Order. Είναι η πρώτη που απονεμήθηκε σε Έλληνα δημοσιογράφο.

Για 14 χρόνια (1992-2006) διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και για οκτώ χρόνια (2001-2009) αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών (AIPS). Σήμερα είναι πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στίβου (Athletics Commission) της AIPS, ενώ για πολλά χρόνια συνεργάζεται με Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες. Επίσης, επανήλθε, ύστερα από έξι χρόνια, στην προεδρία του ΠΣΑΤ μετά την ολοκλήρωση των φετινών αρχαιρεσιών και θα γίνει ο μακροβιότερος, σε συνολική έτη, του συνδέσμου.

Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», μέλος της Eφορίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Έχει γράψει δέκα βιβλία αθλητικού περιεχομένου, τρία από τα οποία και στην αγγλική γλώσσα. Σήμερα έχει την ευθύνη των εκδόσεων «WHO is WHO των σπορ» και «Αλμανακ των Σπορ» και συνεργάζεται με το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, όπου διδάσκει από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του.