RGC 2018 Topics

«Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα»

Παρασκευή 12.30 – 15.00 – Α’ Αίθουσα  

Βιώνουμε την εποχή της επανάστασης της τηλεπικοινωνίας, όπου οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο απεριόριστες ψηφιακές δυνατότητες και υποδομές, δημιουργώντας νέες ταχύτητες, υπηρεσίες και προϊόντα, που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της σημερινής κοινωνίας. Οι νέες εφαρμογές καθιερώνουν νέες σταθερές στην ταχύτατα εξελισσόμενη ψηφιακή κοινωνία επηρεάζοντας την οικονομική, επιστημονική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Πάτρα έχει να αναδείξει τα τελευταία χρόνια πολύ δραστήριο παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό προσανατολισμένο στο τρίπτυχο τεχνολογία – καινοτομία –επιχειρηματικότητα.

Στη συνεδρία θα παρουσιάστηκαν τα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης σε κάθε τομέα και ειδικά στην επιχειρηματικότητα, καθώς και οι δυνατότητες συγχρονισμού της περιοχής μας σε αυτές τις προοπτικές.

Στη συνεδρία πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις (ενδεικτικά), στα πεδία:

  • Πως ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός επιδρά στην οικονομία και την Κοινωνία;
  • Τι είναι η διασύνδεση των Πραγμάτων IοT;
  • Enterprise software/ δίκτυα: Virtual as a Service.
  • Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος στον πυρήνα των έξυπνων πόλεων.
  • Τα δίκτυα του Μέλλοντος/ Αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.
  • Mobile Applications: Ψηφιακό Καρναβάλι D for Digital Patra.
  • Ψηφιοποιημένη Παραγωγή και Βιομηχανικός Αυτοματισμός με βάση το 5G – Προκλήσεις και προοπτικές εφαρμογών.
  • Προοπτικές για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών στο Ναυτιλιακό τομέα.
  • Μηχανισμοί υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων: το πρόγραμμα inventICT.
  • Tαλέντα υπάρχουν παντού, ευκαιρία όχι!

Η συνεδρία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ.

    

«Η Πολιτική Προστασία στην ψηφιακή εποχή. Παρουσίαση «ολοκληρωμένης ψηφιακής εφαρμογής ετοιμότητας & παρέμβασης» από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας»

Παρασκευή 12.30 – 15.00 – Β’ Αίθουσα

Η πολιτική προστασία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό μηχανισμό πολλών επιπέδων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι: «όποιος αποτύχει να προετοιμαστεί, προετοιμάζεται εκ του ασφαλούς να αποτύχει». Για αυτό και οι φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και οργάνωσης για παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, είναι ανέφικτο για τα κράτη να συντηρούν «στρατιές» από πυροσβέστες, ειδικά εκπαιδευμένους διασώστες, αστυνομικούς κλπ. διασκορπισμένους σε ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να μπορούν να επέμβουν ανά πάσα στιγμή σε όποιο σημείο της χώρας εκδηλωθεί ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτή τη λύση καλείται να προσεγγίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, γνωρίζουν τις ανάγκες του και γνωρίζουν καλά τα χαρακτηριστικά της περιοχής τους. Για αυτό και δεν είναι τυχαίος ο ρόλος που αποδίδεται θεσμικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά στην περιοχή μας όπου ο δείκτης «ευαισθησία» σε σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις είναι σε όλα υψηλός, η έννοια της πολιτικής προστασίας αποκτά μεγάλο βάρος. Στη λογική αυτή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔΔΕ), καταγράφοντας ήδη σημαντική αρνητική εμπειρία από τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, επιχειρεί να οργανώσει το δυναμικό της περιφέρειάς μας και να συντονιστεί τις υπηρεσίες Π.Π. κάνοντας χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Για το σκοπό αυτό, σχεδίασε και εγκατέστησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, στηριζόμενο σε μια ψηφιακή πλατφόρμα που συστηματοποιεί βασικές λειτουργίες, οργανώνει τα μέσα παρέμβασης, βελτιώνει τις συνεργασίες με τους άλλους φορείς και αυξάνει την ετοιμότητα παρέμβασής τους.

Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του 6ου αναπτυξιακού συνεδρίου εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντικών και άλλων φορέων πολιτικής προστασίας συζήτησαν για τη μεγάλη πρόκληση που ακούει στον όρο «πολιτική προστασία». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους βασικούς πυλώνες του μηχανισμού όπως η ασφάλεια, ο εθελοντισμός, η συνεργασία και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και έδωσε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων όπως: Ποια είναι τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας; Πώς προετοιμαζόμαστε για να αποφύγουμε τον πανικό την κρίσιμη στιγμή; Πώς αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στην περιοχή μας; Τι μας δίδαξε η εμπειρία του παρελθόντος; Με ποιόν τρόπο οχυρωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το επόμενο απρόοπτο; Πώς επικοινωνούμε το μήνυμα πρόληψης, ασφάλειας αλλά και ενεργούς συμμετοχής στις νέες γενιές;

  

«Αθλητισμός: υποδομές, τουρισμός ως προϋποθέσεις ανάπτυξης»

Παρασκευή 12.30 – 15.00 – Γ’ Αίθουσα

Η συγκεκριμένη συνεδρία εστιάζει στις μεγάλες διοργανώσεις παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και πανελλήνιας εμβέλειας όπως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί, στην «προηγούμενη μέρα» και στην «επόμενη μέρα» από την διοργάνωση αυτών. Θα συζητηθούν:

  • Με ποιο τρόπο οι αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο αναψυχής, υγείας, αθλητισμού και πρωταθλητισμού αλλά και πόσο κομβική είναι η πλήρης αναβάθμισή τους ώστε να μπορούν να «υποδεχθούν» μεγάλες ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις.
  • Μπορεί ο αθλητικός τουρισμός, μέσω μεγάλων διοργανώσεων (Παράκτιοι 2019), να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας;
  • Ποιος είναι ο ρόλος των αθλητικών σωματείων και φορέων στην προώθηση του αθλητισμού τουρισμού; Με ποιους τρόπους, δηλαδή, δύναται ένα μεγάλο σωματείο, όπως η Παναχαϊκή, να προωθήσει τον αθλητισμό τουρισμό της πόλης και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της περιοχής.
  • Ποιος είναι ο ρόλος των αθλητικών φορέων στην προώθηση της τουριστικής ταυτότητας της Πάτρας.

«Η Δυτική Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των υποδομών»

Παρασκευή 15.30 – 18.00 – Α’ Αίθουσα

Η δημιουργία υποδομών είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη περιοχών που χαρακτηρίζονται από υστέρηση, όπως είναι η Π.Δ.Ε. Οι μεταφορικές, κοινωνικές και αστικές υποδομές βελτιώνουν την παραγωγικότητα μιας περιοχής και αυξάνουν την έλξη που ασκεί σε επενδυτικά κεφάλαια και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό.

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ και ο Αυτοκινητόδρομος ΜΩΡΕΑΣ, ως έργα μεταφορικής υποδομής εντάσσονται στο δίκτυο των παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας που χαρακτηρίζονται ως μοχλοί ανάπτυξης για την περιοχή μας. Μπορούμε σήμερα να φανταστούμε το οδικό δίκτυο χωρίς την λειτουργία της Γέφυρας και των οδικών αξόνων; Πόσο διαφορετική θα ήταν η περιφερειακή οικονομία και οι καθημερινές ροές ανθρώπων και αγαθών; Πόσο διαφορετικά θα είχαμε στο μυαλό μας τον Δυτικό Άξονα και τη σχέση της Ηπείρου με την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο;

Στο πλαίσιο του 6ου αναπτυξιακού συνεδρίου, εκπρόσωποι φορέων, ακαδημαϊκοί και ερευνητές εστιάζουν:

  • Στην ανάγκη ολοκλήρωσης όσων συμπληρωματικών έργων εκκρεμούν, στους ήδη λειτουργούντες αυτοκινητόδρομους.
  • Στην ανάγκη δημιουργίας σύγχρονου αυτοκινητόδρομού μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και την Καλαμάτα.
  • Στην συσχέτιση των υποδομών και της περιφερειακής ανάπτυξης όπως προκύπτουν μέσα από την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στην Π.Δ.Ε. την Πελοπόννησο και όλη την χώρα.
  • Τέλος, μέσα από τις τοποθετήσεις των συνέδρων παρουσιάστηκαν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης που «γεννήθηκαν» από την «ολοκλήρωση» των οδικών δικτύων και της Γέφυρας και εκτιμήθηκαν οι ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές μεταβολές αλλά και οι οικονομικές επιδράσεις στις τοπικές οικονομίες.

 

«Η σημασία των νεοφυών επιχειρήσεων και η πολιτική προώθησής τους»

Παρασκευή 15.30 – 18.00 – Β’ Αίθουσα

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Πάτρα – Ψηφιακή Πόλη

Διοργάνωση: Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Πρωτοβουλίας Digital Cities Challenge

100 χρόνια ΣΕΒ ΠΔΕ «Ματιές στο παρελθόν… με τα μάτια στο μέλλον»

Παρασκευή 18.30 – 20.30 – Α’ Αίθουσα

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας συμπληρώνει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή του στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας. Στην συγκεκριμένη συνεδρία ιστορικά πάλαια στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής μίλησαν για το «παρελθόν» της βιομηχανικής παραγωγής και την συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας, και αντίστοιχα υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών υφισταμένων επιχειρήσεων εκπροσώπησαν το παρόν και το μέλλον της βιομηχανί

 

«Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης του Λιμένα Πατρών»

Σάββατο 10.00 – 12.00 – Α’ Αίθουσα

Το λιμάνι της Πάτρας στη μακρά ιστορία του είχε ιδιαίτερη και καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και σφράγισε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε αυτήν. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό πόλο και νευραλγικό όργανο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών σε αριθμό διακινούμενων πόρων διοχετεύεται στην τοπική αγορά και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Διανύοντας μια περίοδο καμπής, σήμερα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, κατά την οποία αναζητά τους νέους προσανατολισμούς του. Ο ρόλος του προσδιορίζεται από τη θέση του στο εθνικό λιμενικό σύστημα, στο κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και από τον χαρακτήρα του ως διεθνούς σημασίας μικτό επιβατηγό – εμπορικό – τουριστικό λιμάνι.

Καθώς τα νέα δεδομένα στην εφοδιαστική αλυσίδα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά δημιουργούν ευκαιρίες, το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στον εμπορικό του χαρακτήρα και τη μεταφορά φορτίων, όπου διαφαίνονται εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξής του με όραμα να αναπτυχθεί σε ισχυρό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου.

Απαραίτητες προϋποθέσεις, η σύνδεσή του με αξιόπιστα χερσαία δίκτυα που θα εξασφαλίζουν οικονομική, ασφαλή και ταχεία μεταφορά των διακινούμενων αγαθών, και η κατασκευή του εμπορικού τμήματος του Νέου Λιμένα της πόλης. Τον κεντρικό πυρήνα των βασικών αναπτυξιακών υποδομών ολοκληρώνει μία ακόμη, εκείνη της εγκατάστασης μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Αυτοί είναι και οι τρεις άξονες εργασιών της συγκεκριμένη συνεδρίας.

«Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας Μ.Μ.Ε.: Εξωστρέφεια»

Σάββατο 12.30 – 15.00  – Α’ Αίθουσα

Η ενίσχυση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προαγωγής επενδύσεων, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους. Στα πλαίσια της παρούσας συνεδρίας η Π.Δ.Ε. θα παρουσιάσει τις δράσεις της σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας-διεθνοποίησης αλλά και τις προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπη.

Παράλληλα το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο παρουσίασε εισηγήσεις σχετικές με την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και εκπρόσωποι ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κατέθεσαν την άποψή τους. Με δεδομένο ότι η γεωγραφική θέση της Πάτρας σχετίζεται με την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με την Ιταλία, διαφαίνεται μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να προκύψουν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων.

Τέλος, θα παρουσιαστούν χρηματοδοτικές ευκαιρίες και εργαλεία που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για εξαγωγές.

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η παρούσα συνεδρία είναι επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν ή ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Η συνεδρία πραγματοποιείται με την χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τη συνεδρία στηρίζει το Ελληνο-Ιταλικό επιμελητήριο.

 

Subscribe to our Newsletter