Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

af82ff10291b5a2e5dbf5a9609a3990faa175a80

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 1967, πρωτότοκη κόρη του Παναγιώτη και της Ιωάννας Ασημακοπούλου. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα έζησε στο Π. Φάληρο στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια με την οικογένειά της μετακόμισαν στα Ιωάννινα, όταν ο πατέρας της εξελέγη Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σπούδασε στις ΗΠΑ Οικονομικά στο Bryn Mawr College και Νομικά με ειδίκευση στις Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Cornell University. Έλαβε περαιτέρω εξειδίκευση στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης στην Ισπανία και στο Institut d’ Etudes Francaises d’ Avignon στη Γαλλία.

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, με εξειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο και εξακολουθεί να είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και διηύθυνε το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Παράλληλα, εργάστηκε ως Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρίες συμβούλων στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα «κοινά» το 2007 όταν και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων. Κατά το διάστημα της Αυτοδιοικητικής της θητείας διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων ενώ συμμετείχε ακόμη στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων και εκπροσωπούσε τον Δήμο Ιωαννιτών στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων. Το 2012 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα της ΝΔ και εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων έχοντας την τιμή να είναι η πρώτη γυναίκα Βουλευτής που είχε εκλεγεί ποτέ στον νομό. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη Βουλευτής στην Β΄ Αθηνών με την ΝΔ. Κατά τη βουλευτική της θητεία διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Επικεφαλής της Επιτροπής Παραγωγής Πολιτικού Έργου Ιδεολογίας στο 9o Συνέδριο της Παράταξης. Παράλληλα, ανέλαβε καθήκοντα Τομεάρχη Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ πρόσφατα ανέλαβε τον νέο τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ΝΔ.