Βασίλης Λεβέντης

7bb626915fa4fd8c5ab1141ba7fe57897f0538ae

Ο Βασίλης Λεβέντης γεννήθηκε το 1951 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, τέταρτο παιδί του Απόστολου και της Γρηγορίας Λεβέντη. Η οικογένεια Λεβέντη μετοίκησε στον Πειραιά, όπου ο Βασίλης Λεβέντης τελείωσε το δημοτικό και το Γυμνάσιο. Το 1969 ο Βασίλης Λεβέντης εισήλθε τέταρτος στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σχολή πολιτικών Μηχανικών.

Κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα (1970-74), ο Βασίλης Λεβέντης, φοιτητής του Πολυτεχνείου, λειτούργησε πολύγραφο και με επιτελείο συμφοιτητών του, διένειμε προκηρύξεις, καλώντας τους Αθηναίους σε εξέγερση ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς. Ο πολύγραφος ταλαιπώρησε τη χούντα και κράτησε υψηλό το φρόνημα των Αθηναίων σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο.

Με την πολιτική πρωτοασχολήθηκε το 1982, οπότε και έθεσε υποψηφιότητα για Δήμαρχος του Πειραιά. Το 1984 ίδρυσε το πρώτο Οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, και το 1992 συνέδριο αποφάσισε την ίδρυση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Το 1990, ο Βασίλης Λεβέντης λειτούργησε τον τηλεοπτικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 40, που στη συνέχεια μετεξελίχτηκε σε Extra Channel. Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έλαβε μέρος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1992, με πληρότητα συνδυασμών σε όλη τη χώρα.

Το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, φοβούμενο την αύξηση της δύναμης του Βασίλη Λεβέντη, τον πολεμάει αδίστακτα και ανελέητα. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις επιχειρείται αφάνεια του Βασίλη Λεβέντη και των συνεργατών του. Ωστόσο, η περίοδος αυτή είναι περίοδος σκληρών αγώνων, και η επιρροή του Βασίλη Λεβέντη στην ελληνική κοινωνία διαρκώς αυξάνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επαφή του Βασίλη Λεβέντη με την πολιτική έγινε όταν, σε ηλικία 23 χρόνων, συνέβαλε στην συγγραφή των άρθρων 21 και 24 του Συντάγματος του 1975, ως ουσιώδης συνεργάτης του πρύτανη του ΕΜΠ Κυπριανού Μπίρη.

Το έργο και η προσφορά του Βασίλη Λεβέντη ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας, αφού ο ίδιος γνωρίζεται καλά με κορυφαίους πολιτικούς της Δυτικής Ευρώπης και αρθρογραφεί συχνά στον ξένο Τύπο.