Η Γαλάζια Οικονομία, οι προκλήσεις της και η συμβολή της στο κλίμα
June 10, 2022Νέα μέτρα στήριξης των περιφερειακών μέσων
June 10, 2022Οι τρόποι με τους οποίους η Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση για τη ναυτιλία και τα λιμάνια αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα, συζητήθηκαν την Παρασκευή το πρωί στο RGC στην Πάτρα.
Η Μαρία Χρισταντώνη από το ΤΑΙΠΕΔ τόνισε αρχικά πως η κλιματική κρίση έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στη ζωή μας, όσο και στο μέλλον μας και υποστήριξε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει έργα στρατηγικής σημασίας που ενισχύουν την ποιότητα της Υγείας και προστατεύουν το περιβάλλον. «Το ΤΑΙΠΕΔ ενεργά ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την πράσινη μετάβαση» είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως Κύπρος και Ελλάδα είναι παγκόσμιοι ηγέτες στη ναυτιλία, όμως δεν το διαφημίζουν όσο θα έπρεπε. Άλλο θετικό είναι, όπως είπε, ότι οι ερευνητές στα πανεπιστήμια είναι πολύ υψηλού επιπέδου. «Χρειάζονται επιταχυντές ιδεών, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν στη ναυτιλία» είπε και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται οι επιστήμονες επειδή πολλές φορές τα προβλήματα είναι κοινά σε αρκετούς κλάδους.
Ο καθηγητής Σοφοκλής Μακρίδης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί ένα καύσιμο, το οποίο δεν θα έχει άνθρακα ή άζωτο, και όπως είπε αυτό είναι το υδρογόνο. «Έχει μια πολύ σημαντική ιδιότητα: φεύγει πολύ εύκολα στο περιβάλλον» είπε και εμφανίστηκε βέβαιος πως με την κατάλληλη προσοχή είναι ασφαλές.
Ο Λεωνίαδας Ντζιαχρήστος υποστήριξε πως το 20% της παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας βασίζεται στο υδρογόνο και ανέλυσε ένα project το οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε ένα νησί. Στόχος είναι να φτιαχτεί υδρογόνο και να δεσμευθεί άνθρακας, ώστε να συνθέτει μεθανόλη, η οποία θα αποτελεί το καύσιμο ενός φέρυ μποτ.
Στη συζήτηση, την οποία συντόνιζε η Καθηγήτρια του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Φοίβη Κούντουρη, συμμετείχαν:
Μαρία Χρισταντώνη: Γραφείο Βιωσιμότητας, ΤΑΙΠΕΔ
Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σοφοκλής Μακρίδης: Καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών
Λεωνίδας Ντζιαχρήστος: Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΠΘ