Speakers
Meet our RGC 2024 speakers
Valia Aranitou
Associate Professor, Economic Sociology, Department of Sociology, National and Kapodistrian University of Athens

Βάλια Αρανίτου, αν. καθηγήτρια Οικονομικής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Oικονομικά και κοινωνικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Université Paris Dauphine της Γαλλίας. Aπό το 2004 μέχρι το 2022 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: κοινωνική διαστρωμάτωση, συστήματα και θεσμοί κοινωνικής εκπροσώπησης, οργάνωση της εργασίας και εργασιακές σχέσεις, κοινωνικές και οικονομικές όψεις του retailing, θεωρητικές συσχετίσεις οικονομικής ανάπτυξης και  δημοκρατίας.

Ως Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) έχει εκπονήσει σειρά μελετών που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την οργάνωση του κλάδου του εμπορίου και το ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχειρηματικότητας. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε ΔΣ εμπειρογνωμόνων που σχετίζονται με την κοινωνικής οργάνωσης και επιχειρηματικότητα.

Συμμετέχει και έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, (π.χ. ΕΛΙΔΕΚ, Horizon) και σε πολλές επιστημονικές επιτροπές. 

Επιστημονικές της εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Βιβλία και συλλογικοί τόμοι (πρόσφατα): Η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων Ανάμεσα στα Μνημόνια και τη Πανδημία (2022), Retailing. Ιστορία, οικονομία και μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο (2021), Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων: Μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας (2018), Κοινωνικός διάλογος και εργοδοτικές οργανώσεις στην Ελλάδα.  Από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων στην ηγεμονία των αγορών (2012).

Sign up to our newsletter

Sign up and keep up to date with the latest news & articles of the conference.