Vaios Karathanos
Βάϊος Θ. Καραθάνος, Καθηγητής Φυσικοχημείας και Μηχανικής Τροφίμων, του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (1978-1983) και πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ (1986-1990). Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια Rutgers, Καρλσρούης, ΕΜΠ, Γεωπονικό και ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Παράλληλα, εργάσθηκε σε διάφορες βιομηχανίες: Στις ΗΠΑ στις εταιρείες Dai Nippon Printing (συσκευασία) και CPC International (Knorr) (τρόφιμα) και στην Ελλάδα επί 10 έτη στις εταιρείες τροφίμων Agrino και Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών.
Έχει συγγράψει 99 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά (4.350 ετεροαναφορές, h=34), 3 βιβλία, συμμετείχε με 125 εργασίες σε Επιστημονικά Συνέδρια και επέβλεψε την εκπόνηση 6 διδακτορικών. Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων, σε Πανεπιστήμια και Βιομηχανία, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην Μηχανική και Φυσικοχημεία Τροφίμων και ειδικότερα, στις φυσικές ιδιότητες τροφίμων, μεταφορά μάζας, διεργασίες ξήρανσης και εκβολής, ενθυλάκωση βιοδραστικών συστατικών, την επίδραση των τροφίμων και συστατικών τους στην Υγεία.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας-Φυσικοχημείας-Βιοχημείας Τροφίμων, το οποίο έχει 6 μέλη ΔΕΠ, 3 μεταδιδάκτορες, 14 υποψήφιους διδάκτορες και αρκετούς μεταπτυχιακούς φοιτητές.