RGC 2018 Report
Στα πλαισια του φετινού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» εκτός από τις επτά συνεδρίες της Παρασκευής και του Σαββάτου, οργανωθηκαν τρία επίσημα δέιπνα προς τιμήν των πολιτικών αρχηγών. Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στα δειπνα πραγματοποιηθηκε πρόωρη έναρξη του 6ου κατά σειρά Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ξεκινωντας από την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο αίθριο της Αχαΐα Κλάους, ενώ έδρα των εργασιών του αποτέλεσε ο Πολυχώρος Royal στην Πάτρα, στις 6 και 7 Ιουλίου 2018.
Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις πολλές ώστε να δημιουργηθεί γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, τα συμπεράσματα του οποίου παρουσιάζονται ανά συνεδρία στη συνέχεια.
Εναρκτήρια Συνεδρία
Η εισαγωγική φάση του Συνεδρίου της «Π» ήταν δύο ταχυτήτων: Αρθρώθηκε πολιτικός λόγος εξ απόψεως παραταξιακής θέσης -αν και αποφεύχθηκαν υψηλοί τόνοι- αναζητήθηκαν όμως και σημεία επαφής, στο αναπτυξιακό ζητούμενο.
Οι κεντρικότεροι πολιτικοί πρωταγωνιστές Νίκος Παππάς και Λευτέρης Αυγενάκης επικέντρωσαν στις επιμέρους θέσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και επέλεξαν να μην ανταλλάξουν πυρά, αναζητώντας την υπεροχή στην κατάθεση θετικής πρότασης. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς είπε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, κάτι που μπορεί να επιτύχει με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προοπτικής της τεχνολογίας 5G για την Πάτρα, και, υπό το βλέμμα του Κ. Πελετίδη, δήλωσε ότι ευελπιστεί να αναπτυχθεί το δίκτυο «σε αγαστή συνεργασία με την πόλη και με γνώμονα πάντα το συμφέρον της κοινωνίας». Επέκρινε εξάλλου τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη για μείωση φορολογίας: «Η μείωση», είπε, «δεν έρχεται με αοριστίες. Μείωση κάνουμε εμείς. Πρέπει να μας πει από πού θα κόψει, για να πετύχει παραπάνω αποτέλεσμα. Αμφισβητεί τους στόχους του προγράμματος;».
Ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Κατήγγειλε εγκληματικές καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης λόγων ιδεοληψιών της. Ζήτησε να μην έχουμε άλλα χαμένα χρόνια. Είπε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προκαλέσει την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται η αναπτυξιακή υπόθεση, μέσα από κίνητρα και ελαφρύνσεις, ενώ επικέντρωσε ιδιαίτερα στην προοπτική που μπορεί να έχει η πόλη μέσα από το λιμάνι και την καινοτομία που μπορεί να εξαγάγει το Πανεπιστήμιο.
Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, νέο πρόσωπο στο «σκηνικό», είπε ότι η λύση απαιτεί τετράδα προϋποθέσεων: Πολιτική αλλαγή, όχι διχασμούς, αλλά συνεννόηση, πολιτική σταθερότητα μέσα από συμφωνία για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 2020 -κάτι που προδιαθέτει για συναινετική πρόθεση έναντι του επόμενου νικητή των εκλογών- και σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, περιέγραψε το μοντέλο αξιοποίησης ευκαιριών, εργαλείων και προγραμμάτων στο έπακρο, στο οποίο προβαίνει η Περιφέρεια, σηκώνοντας μεγάλο μερίδιο της πορείας μετασχηματισμού και μίλησε για «ώρα αποφάσεων, αλλαγών και τομών» για καθαρή πορεία προς το μέλλον. Ο γγ Τουρισμού Γιάννης Τζιάλλας είπε ότι ο τουρισμός έχει αυξηθεί, έχει τονώσει την απασχόληση και μάλιστα ακόμα πιο θεαματικά φέτος και πρόσθεσε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να πετύχουμε «τουριστική κίνηση όλο τον χρόνο».
Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι τα μνημόνια απεργάστηκαν κυρίως τη διαμόρφωση συνθηκών υψηλότερης κερδοφορίας για τα συμφέροντα μέσα από ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Όπως και στην ομιλία του στο Νότιο Πάρκο, απαντώντας στις επικρίσεις ότι δεν δημιουργεί κλίμα ευμενές για επενδύσεις, διερωτήθηκε: «Ποιος εμποδίζει τους ιδιώτες να επενδύσουν; Μήπως θέλουν να το κάνουν οικειοποιούμενοι τον δημόσιο πλούτο;».
Τεχνολογία, Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα
Η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνο Φωτάκη, έχει μεγάλες προοπτικές, στο νέο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας της γνώσης, κι αυτό, γιατί έχει μια έντονη καινοτομική κουλτούρα και προοπτικές σε επίπεδο φορέων και πρωτοβουλιών. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν συμπράξεις για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Από την πλευρά του, το Υπουργείο διαθέτει εργαλεία χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα η δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με 373 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη, όπου η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 99 επιχειρήσεις.
Από την άλλη η εκτίμηση της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, διαφέρει καθώς διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω στην υλοποίηση έργων. Με εξαίρεση τα έργα για την ψηφιακή υπογραφή στη δημόσια διοίκηση, την εισαγωγή του barcode στον Τύπο, την εισαγωγή του VAR στο ποδόσφαιρο και την ψηφιακή γεωργία, ουδέν έχει γίνει ακόμα στον τομέα αυτό.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης Patras IQ, παρουσίασε το όραμα ανάδειξής της, ως του κεντρικού γεγονότος ανάδειξης των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα, και μάλιστα σε έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, Πέτρος Γανός, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Πατρέων θέλει το 5G και έχει στείλει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το σχέδιο σύμβασης για έγκριση και υπογραφή, για την πιλοτική υλοποίηση του δικτύου στην πόλη, για να διασκεδάσει τις οποίες ανησυχίες διατυπώθηκαν, εκ μέρους των εκπροσώπων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, στην εκδήλωση για την τεχνολογία, την καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Είναι ενδεικτικό το ότι ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, για να προλάβει η Πάτρα το πιλοτικό πρόγραμμα 5G, τόνισε ότι, αν δεν γίνουν γρήγορες κινήσεις, θα έχουμε «game over». Όσοι απορρίψουν να κάνουν το ψηφιακό ταξίδι σήμερα, θα είναι οι ψηφιακοί πρόσφυγες του μέλλοντος. Γι΄ αυτό χρειάζεται συνεργατικότητα και σχέσεις εμπιστοσύνης. Επίσης ο κ. Στεφανόπουλος παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στην κοινωνία και την οικονομία ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους, με καταλυτικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, με την εισαγωγή της χώρας μας στην ψηφιακή οικονομία.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας παρουσίασαν πρωτοβουλίες και επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς και, όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις των Γιώργος Τσαπρούνη (WIND), Σπύρου Τιμοθεάτου (COSMOTE) και Άκη Τσαρούχη (VODAFONE), ο δρόμος έχει ανοίξει, τα δίκτυα αναβαθμίζονται και οι επενδύσεις που γίνονται είναι μεγάλες τα τελευταία χρόνια για τις λεωφόρους του μέλλοντος.
Στο δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, έγινε μια εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση, στη οποία συμμετείχαν οι Νεκταρία Καλογεροπούλου (ΝΟΚΙΑ), Γιάννης Κώτσης – Γιανναράκης (ΣΕΚΕΕ / HAMAC), Δημήτρης Μούρτζης (αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Χρυσόστομος Στύλιος (αν. καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου), Ευάγγελος Σιώκας (δρ. μηχανικός ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργίου (ΕΥΔΕΠ ΠΔΕ) και Λένα Τσιπούρη (καθηγήτρια ΕΚΠΑ). Παρουσίασαν τις δυνατότητες και τις μεγάλες ευκαιρίες που παρέχει η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και του διασυνδεδεμένου ψηφιακού κόσμου (Internet of Things), τα οφέλη και την αξία που θα παράγουν οι νέες εφαρμογές, σε τομείς όπως η ναυτιλία και η αγροτική παραγωγή, στα συστήματα παραγωγής κ.ά.
Η Πολιτική Προστασία στην ψηφιακή εποχή
Η ανάγκη να ακολουθήσουν κοινό σχέδιο δράσης και να «μιλήσουν» την ίδια γλώσσα οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση της πολιτικής προστασίας, περνώντας στην ψηφιακή εποχή, αναδείχθηκε στη σχετική συνεδρία.
Ο Γιάννης Καπάκης, γγ Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει θέσει προς συζήτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για κατεπείγουσες εργασίες σε παράκτιες ζώνες μετά από μια φυσική καταστροφή, όπως αυτές που συμβαίνουν κάθε χρόνο στον δρόμο της Πλαζ και την παραλιακή του Ρίου. Το σκεπτικό του Γ. Καπάκη είναι η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας να εξαιρεί τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αποκατάστασης (αυτοτελείς διευθύνσεις πολιτικής προστασίας και διευθύνσεις τεχνικών έργων περιφερειών) από τις διαδικασίες αδειοδότησης, αντικαθιστώντας αυτές με μια τεχνική έκθεση περιγραφής των καταστροφών και ενημέρωσης για τις επεμβάσεις αποκατάστασης και άρσης του κινδύνου.
Με αυτό τον τρόπο, θα επισπεύδεται η διαδικασία και ο χρόνος για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ θα δοθεί και μια πολιτική λύση στις διώξεις που ασκούνται σε αιρετούς. Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρώπη θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να είναι κέντρο επιχειρήσεων για την περιοχή, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και των γειτονικών κρατών και πρόσθεσε πως η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές σε όλη τη χώρα όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παπαναστασίου (ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συνεδρίας), ανέφερε ότι η πολιτική προστασία είναι ένα ζήτημα στο οποίο η αυτοδιοίκηση δεν έχει δώσει το βάρος που πρέπει, ίσως γιατί περιέχει αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν προνοητικά. Εμπειρικά παραδείγματα και προτάσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας απαρίθμησε ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, όπως το δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τους 66 προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, οι οποίοι είναι σε θέση να ενημερώνουν άμεσα για το ξέσπασμα πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης τους. Ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής, εξέφρασε τη δική του ανησυχία για την πολιτική προστασία, επισημαίνοντας ότι για τα 600.000 στρέμματα του Δήμου του, επιχορηγήθηκε με 20.000 ευρώ. Στα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην πολιτική προστασία αναφέρθηκαν οι Αναστάσιος Καναβός (επιπυραγός, προϊστάμενος περιφερειακού κέντρου επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας) και Δημήτρης Κατσαρός (διευθυντής πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης). Τέλος, ο Σάκης Καραμόσχος από την Εταιρία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Transcoop παρουσίασε την πλατφόρμα ενημέρωσης που δημιουργήθηκε για την ΠΕΔΔΕ μέσω του προγράμματος CI PRO EFFECT.
Η Δυτική Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των υποδομών
Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον παρουσιαστή της συνεδρίας επί των υποδομών Δημήτρη Δελεβέγκο, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης προσπάθησε να αποκρούσει προηγούμενες επιθέσεις για την Πατρών-Πύργου, λέγοντας ότι «αν δεν ακολουθούσαμε το δρόμο με τις εκπτώσεις, δεν θα είχαμε την πρόσφατη έγκριση της ΕΕ για ένα νέο αυτοκινητόδρομο, αλλά για ένα μονοπάτι». Επίσης, προσπάθησε να προλάβει και όσους λένε ότι έκανε «μπαλάκι» στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ευθύνη της υπογραφής συμβάσεων με τον σχεδόν πτωχευμένο όμιλο Καλογρίτσα. «Τους καλέσαμε να αιτιολογήσουν τις εκπτώσεις, έχουν ήδη αιτιολογήσει τις πέντε απο τις οκτώ και ακολουθούν άλλες τρεις, μετά θα πάμε και στο Ελεγκτικό, ας είμαστε συγκρατημένοι στο τι γίνεται με το έργο αυτό», σχολίασε ο υπουργός. Στη «νέα γενιά έργων» με την οποία επενδύσει το μεταμνημονιακό της αφήγημα η κυβέρνηση, ενέταξε το Πύργος – Καλό Νερό Τσακώνα, την εργολαβία-«σκούπα» για την Παραϊόνια οδό, τη σύνδεση με την Ιόνια οδό και τα αντιπλημμυρικά σε Ολυμπία και Ιόνια οδό. Επίσης, για τα σιδηροδρομικά έργα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα διενεργηθεί διαγωνισμός για τη διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή Κανελλοπούλου – Άγιος Διονύσιος, με μερική υπογειοποίηση, και 130 εκατ. ευρώ και για την οριστική μελέτη για υπογειοποίηση μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και τη σύνδεση στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στο ύψος της πρώην «Π-Π». Δεν είπε πάντως τι αποφασίζεται οριστικά από Ρίο έως Κανελλοπούλου. Τέλος, είπε ότι η νέα γραμμή θα συνδέεται με Τram-Train, που θα εξυπηρετεί τις νότιες συνοικίες της Πάτρας.
«Μια ομιλία που ανήκε στον κόσμο της φαντασίας, ας επιστρέψουμε όμως και στην πραγματικότητα», απάντησε αμέσως ο Κώστας Καραμανλής. Στην αιχμή της αντιπαράθεσης με τον υπουργό, ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ ανέπτυξε έναν «δεκάλογο κακών πρακτικών της κυβέρνησης στις υποδομές». Ως πρώτη και κύρια αδυναμία περιέγραψε το γεγονός πως «η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει τα έργα της επόμενης δεκαπενταετίας, έργα που έχει ανάγκη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα». Για το Πάτρα – Πύργος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ το προκήρυξε με 443 εκατ. ευρώ και σήμερα δημοπρατείται με 450 εκατ.», γεγονός που κατά τον κ. Καραμανλή καταρρίπτει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι έγινε η κατάτμηση, για να είναι το έργο φθηνότερο. «Το τρένο στην Πάτρα δεν θα φτάσει πριν το 2022-2023 και τα σχέδια για νέες υπογειοποιήσεις είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα δημιουργήσουν νέες καθυστερήσεις», τόνισε ακόμη για να καταλήξει: «Η εξαγγελία έργου χωρίς τη μελέτη, διαδικασία δημοπρασίας και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είναι κενά λόγια». «Υπάρχει σήμερα πράγματι μια νέα γενιά έργων», σχολίασε στην παρέμβασή του ο Απ. Κατσιφάρας, ζητώντας όμως απο τον υπουργό «ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για το Πάτρα-Πύργος». Τόνισε επίσης ότι, εφόσον το Πάτρα-Πύργος πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό και να συμβασιοποιηθεί «θέλουμε ακόμη δύο μήνες τουλάχιστον» για το έργο. Τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έλαβε και ο δήμαρχος Πάτρας. Τόνισε ότι οι ενστάσεις Δήμου – πολιτών για την όδευση του τρένου στην Πάτρα δεν είναι παράλογες, καθώς «το έργο έπρεπε να ενταχθεί στις αστικές μετακινήσεις, με εκτεταμένες αναπλάσεις πάνω στην παλαιά γραμμή, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ωφέλεια για τον πολίτη».
Αθλητισμός: υποδομές, τουρισμός ως προϋποθέσεις ανάπτυξης
Η συγκεκριμένη συνεδρία εστίασε στις μεγάλες διοργανώσεις Παγκόσμιας, Ευρωπαϊκής και Πανελλήνιας εμβέλειας όπως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί, στην «προηγούμενη μέρα» και στο «μετά» των αγώνων. Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Οι κυριότερες τοποθετήσεις του υφυπουργού έχουν ως εξής: «Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για το πως οι τοπικοί παράγοντες μπορούν να συνεργαστούν και να βάλουν στόχους για το μέλλον. Την Πάτρα την επιλέξαμε ανάμεσα σε πολλές άλλες πόλεις που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αγώνες. Δεν θέλαμε απλά ένα event, θέλαμε να φτιάξουμε ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο, παράλληλα με τα μεγάλα έργα που έγιναν και γίνονται στην περιοχή. Αυτό που θα γίνει στην Πάτρα θα είναι μοντέλο για όλη την χώρα. Θέλουμε να προσελκύσουμε και άλλες διοργανώσεις. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Η αναφορά του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργου Τζιάλλα, ήταν η εξής: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια με την υπουργό, την κυρία Κουντουρά. Έχουμε ανοίξει νέες αγορές, στην Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις Αραβικές χώρες, σε όλες τις εποχές του χρόνου. Έχουμε νέα θεματικά προϊόντα και νέους προορισμούς για να χωρέσουμε όλους τους τουρίστες και να έχουν καλύτερη παροχή υπηρεσιών». Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Σπύρος Ευσταθόπουλος ανέφερε: «Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί κύριο τομέα Ανάπτυξης. Ο καιρός, η γεωγραφική θέση τη χώρας μας και η εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων αγώνων αποτελούν σημαντικά ατού.» Η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Δήμητρα Παπαδημητρίου τόνισε: «Η Πάτρα διαθέτει αρκετά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για το επόμενο βήμα. Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, όμως η βιωσιμότητά τους απαιτεί δραστηριότητα. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι τα δεκάδες αθλητικά σωματεία και οι Ενώσεις που εδρεύουν στην πόλη, που έχουν στόχο να προσελκύσουν μεγάλες διοργανώσεις. Η πόλη χρειάζεται ένα business plan να αυξηθούν τα αθλητικά γεγονότα και συνεργασία μεταξύ των φορέων της. Ο πρόεδρος του Προμηθέα Βαγγέλης Λιόλιος δήλωσε: «Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, να υπάρξει στόχευση. Αντέχουμε στρατηγικό σχεδιασμό; Μπορούμε να δουλέψουμε ως συντεταγμένη Πολιτεία και ως οργανωμένη κοινωνία ή θα κοιτάμε το μικροκομματικό συμφέρον; Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Ο Αθλητικός Τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα, αλλά το μερίδιο πάει σε Αθήνα και νησιά. Πρέπει να προσδιορίσουμε και ως Πάτρα την θέση μας σε αυτήν την επανάσταση. Να μην αντιγράψουμε, αλλά να προσδιορίσουμε τον ρόλο μας, η Πάτρα είναι το σταυροδρόμι. Εσχάτως αναπτύχθηκε και ο θρησκευτικός τουρισμός. Έχουμε την κάρα του Αγίου Ανδρέα, αλλά δεν γίνεται να επενδύσουμε μόνο πάνω σε αυτό. Μήπως ο Αθλητικός Τουρισμός είναι το πεδίο στο οποίο η Πάτρα πρέπει να επενδύσει; Υπάρχει άλλη πόλη που το κάνει αυτό; Όχι. Άρα βρήκαμε κενό. Έχουμε ήλιο, θάλασσα, πολύπλευρο και πλούσιο πολιτισμό, πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα, χρυσάφι για τους ξένους επισκέπτες. Η πρότασή μου είναι η Πάτρα να γίνει κέντρο ολοετούς αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού της Ελλάδας. Πρέπει να είναι απόφαση συνολική, με προετοιμασία, διαφάνεια, με σχέδιο 10ετίας για να φανούν οι φορείς και οι ιδιώτες και να δουλέψουν όλοι μαζί για όλους και όχι για μια μερίδα. Το ζήτημα της πόλης είναι να δουλέψουμε ενωμένοι». Η εισήγηση του προέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, Βαγγέλη Τζελάτη είχε ως εξής: «Η Πάτρα έχει και θετικά, έχει και αρνητικά. Κάποιος πρέπει να τα οργανώσει όλα αυτά τα θετικά. Υπάρχει αθλητική τεχνογνωσία, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, γερασμένες μεν, αλλά μπορούν να γίνουν πράγματα. Φέρτε μας ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Το θέμα είναι το χρειαζόμαστε; Η Πάτρα θα φιλοξενήσει για μια ακόμη χρονιά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Κάποιοι φρόντισαν να έχουμε το καλύτερο Στάδιο στην Ελλάδα. Ο Αθλητικός Τουρισμός το έχει ξεπεράσει το Καρναβάλι. Ο στίβος μόνο προσέφερε πολύ περισσότερες διανυκτερεύσεις στην Πάτρα, περίπου 5000-6000 τον χρόνο, μετρημένες με αυστηρό τρόπο. Κάποιος, όμως πρέπει να το πάρει πάνω του. Εμείς σαν ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου διοργανώνουμε όλα αυτά τα χρόνια τα «Τοφάλεια», παρότι την τελευταία 5ετία υπάρχει απουσία στήριξης». Το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕλλΕΕΔΑΑ και σύμβουλος οργάνωσης του ΝΟΠ, Βασίλης Τουντόπουλος ανέφερε: «Στην πόλη παρατηρούμε μια μεγάλη ετερογένεια στη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Κάποιες τις διαχειρίζονται το ΠΕΑΚ, κάποιες ο Δήμος και κάποιοι ιδιώτες. Όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είμαστε άμεσοι φορείς δημιουργίας τουριστικής κατανάλωσης. Φιλοξενούμε ομάδες εσωτερικού και εξωτερικού. Είμαστε πρέσβεις της πόλης εδώ και στις διοργανώσεις που συμμετέχουμε εκτός πόλης και Ελλάδας. Μπορούμε να προωθούμε τα προϊόντα της πόλης μας. Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις, αυξάνουν το capacity. Η πόλη έχει θρησκευτικά μνημεία, έχει αρχαία μνημεία και είναι και κόμβος σε γειτονικά. Στην πόλη μας έχουμε 3 Πανεπιστημιακά ιδρύματα που μπορούν να ασχοληθούν με τον Αθλητικό Τουρισμό και τα οφέλη του. Να δημιουργηθούν από τους φορείς κοινά μοντέλα ανάπτυξης. Πρέπει να συνταχθούν νέα master plans και να επικαιροποιούνται. Οι αθλητικοί φορείς πρέπει να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως φορείς αθλητικού τουρισμού. Αυτό που συζητάμε εμείς είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, σε πρώτη φάση συντονισμού, να καταγράφει γεγονότα, να λειτουργεί ως ένα destination marketing organisation. Οπως ανέφερε και ο Υφυπουργός ο Δήμος της Βαρκελώνης έχει μια ιστοσελίδα, «Visit Barcelona», στην οποία μπαίνει κάποιος και βλέπει τα πάντα για την πόλη. Το σχήμα στο οποίο αναφέρομαι πρέπει να είναι μικρό και ευέλικτο που θα στελεχωθεί με ανθρώπους της αγοράς, με υβριδική χρηματοδότηση, δεν είναι ανάγκη να είναι κρατική. Μπορεί να βρεθεί μέχρι και η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η Πάτρα έχει αποδείξει ότι όσες φορές συνεργαστήκαμε πετύχαμε πολλά πράγματα».
Στην συνεδρία έκαναν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις και οι Αγγελος Δανιήλ, πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαϊας, Τάκης Πετρόπουλος σύμβουλος Δημάρχου επί Αθλητισμού, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, αντιπρόεδρος της Θύελλας και πρόεδρος των Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της Πάτρας, Χρήστος Μήλας, πρόεδρος της ΚΑΕ Προμηθέας, Ηλίας Κυριακίδης, μέλος του προπονητικού τιμ της Παναχαϊκής, Βασίλης Παπαζαφείρης, πρωταθλητής στο μπιτς σόκερ, Νίκος Βασιλείου, μέλος ΕΕΠ Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΚΟΕ και τεχνικός διευθυντής Υδατοσφαίρισης Παγκοσμίας ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού FISU, Γιώργος Ανδρουτσέλης, εκ μέρους του Ομίλου Αντισφαίρισης Πάτρας, Δέσποινα Μουρτά, πρωταθλήτρια του στίβου, Κρίστελ Βουρνά, πρωταθλήτρια Κολύμβησης.
100 χρόνια ΣΕΒ100 χρόνια ΣΕΒ ΠΔΕ «Ματιές στο παρελθόν… με τα μάτια στο μέλλον»
«Ματιές στην ιστορία με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΒ ΠΕ & ΔΕ και με συντονιστή τον ερευνητή-συγγραφέα Νίκο Σαραφόπουλο είχε έντονα χαρακτηριστικά της ιστορικής αναδρομής στην ένδοξη βιομηχανική ιστορία της Πάτρας, αλλά και ματιές στο δυναμικό παρόν και το ελπιδοφόρο και γεμάτο προοπτικές μέλλον. Την εκδήλωση άνοιξε η Κωστάντζα Οικονόμου, κόρη του Αλέκου Αντωνόπουλου που είχε στο παρελθόν τα ηνία της Αχάια Κλάους. Ανέσυρε από τη μνήμη της στιγμές από τα παιδικά της χρόνια μέσα στο φημισμένο κάστρο-οινοποιείο. Θυμήθηκε εποχές, όπου οι άνθρωποι έβρισκαν πάντα δουλειές, και που ο πατέρας της, όπως είπε, αποκαλούσε τους εργαζόμενους της Αχάια Κλάους, συνεργάτες του. Το νήμα της ιστορίας της πατραϊκής βιομηχανίας πήρε στη συνέχεια ο Παναγής Μάμος, απόγονος της γνωστής οικογένειας ζυθοποιών. Αναφέρθηκε στην ιστορία της γνωστής μπύρας και στα στοιχεία που ανέδειξαν την επιχείρηση. Μίλησε με υπερηφάνεια για την αναβίωση της μπύρας ΜΑΜΟΣ με τη συμβολή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται από αυτή τη συνεργασία. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, εκπρόσωπος της αλατοβιομηχανίας ΧΙΩΝ, ξεκίνησε από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν δημιουργήθηκε η επιχείρηση και περιέγραψε τη μεγάλη μάχη που έγινε στα χρόνια της δικτατορίας, από τις επιχειρήσεις του κλάδου, για να αντισταθούν στο μονοπώλιο που πήγε να δημιουργηθεί από τον εφοπλιστή Λιβανό στις Αλυκές Μεσολογγίου.
Ο Θέμης Χασιώτης, εμπορικός διευθυντής της «Παπαστράτος–Philip Morris International», μίλησε για την καπνοβιομηχανία που αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα. Αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της «Παπαστράτος» σε μια εταιρεία νέας τεχνολογίας που διατηρεί όμως αναλλοίωτες ακόμα και σήμερα τις αρχές λειτουργίας της. Η εταιρεία περνάει πλέον στη νέα εποχή, με την επένδυση 300 εκ. ευρώ στον Ασπρόπυργο, όπου έφτιαξε το δεύτερο εργοστάσιο στον κόσμο, για παραγωγή ράβδων καπνού ICOS. Ο Νίκος Παρασχόπουλος, διευθυντής του εργοστασίου Πάτρας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της εταιρείας. Το εργοστάσιο της Πάτρας έχει στρατηγικό ρόλο και μέσα από μια σειρά επενδύσεων, διαθέτει σήμερα έξι γραμμές παραγωγής, 250 εργαζόμενους, παράγει 17 διαφορετικές μάρκες και εξάγει το 10% της παραγωγής σε 20 χώρες. Ο Άγγελος Καλογεράτος, διευθυντής Κλάδου Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, μετά από μια αναφορά στην πορεία του ομίλου, επικεντρώθηκε στη διεθνή παρουσία του, με 14 εργοστάσια σε δέκα χώρες του εξωτερικού, αλλά και στο εργοστάσιο του Δρεπάνου που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες. Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΠ&ΔΕ καθ. Κλεομένης Μπάρλος, περιγράφοντας πως οραματίζεται την Πάτρα του μέλλοντος, γεμάτη με τεχνολογίες, οι οποίες όμως ήδη υλοποιούνται σε άλλες χώρες του κόσμου. Δυστυχώς στην Ελλάδα, είπε ο κ. Μπάρλος, δεν σχεδιάζουμε υποδομές με προδιαγραφές της επόμενης 30ετίας. Καίρια παρέμβαση έγιναν από τον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Ι. Φωτήλα, για μελλοντικές προοπτικές της βιομηχανίας και ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού.
Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης του Λιμένα Πατρών
Οι σημαντικές προοπτικές του λιμένα Πατρών, μέσω επαναπροσδιορισμού του ρόλου του στις διεθνείς ρότες των εμπορευματικών μεταφορών, αναδείχθηκαν ως κεντρικά ζητήματα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Π». Στην εκδήλωση, έγινε σαφές ότι το λιμάνι της Πάτρας συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικού πλούτου για την πόλη, αφού ο κύκλος εργασιών του, φτάνει τα 5,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ συντηρεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, με συνολικό τζίρο άνω των 60 εκ. ευρώ και σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, για να συνεχίσει να επιτελεί αυτό τον ρόλο, θα πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και να συνδεθεί το συντομότερο δυνατόν με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Γίνεται πλέον σαφές ότι οι εμπορευματικές μεταφορές θα παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιμένα. Αν και ο χαρακτήρας του είναι μικτός, το βάρος πέφτει πλέον στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς το λιμάνι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο μεταξύ των διεθνών εμπορευματικών οδών της ανατολικής Μεσογείου και του λεγόμενου «σκανδιναβικού άξονα». Αυτό φάνηκε πρόσφατα και με τη λειτουργία της νέας εμπορευματικής γραμμής, μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Πάτρας και Τεργέστης, από την εταιρεία UN RoRo.
Ο Νίκος Κοντοές, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΛΠΑ, τόνισε ότι για να αναβαθμιστεί το λιμάνι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύνδεσή του με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, η κατασκευή του νέου εμπορικού τμήματος, η εκμετάλλευση της χερσαίας ζώνης με τη μετατροπή της Πειραϊκής Πατραϊκής σε εμπορευματικό κέντρο και η εγκατάσταση της μονάδας LNG.
Μάλιστα, ο ΟΛΠΑ έχει υποβάλει γι’ αυτό τροποποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, ακολουθώντας τις οδηγίες της αρμόδιας διεύθυνσης για τους όρους ασφαλείας και αναμένει την έγκρισή της. Πάντως, «πηγές» της «Π» ανέφεραν, στο περιθώριο του Συνεδρίου, ότι η ζυγαριά για την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα γέρνει πλέον προς τη λύση της οδικής μεταφοράς. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Απαιτήσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, επανέλαβε ότι το αίτημα για τη δημιουργία του εμπορευματικού τμήματος βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και πως η μελλοντική αξιοποίηση του λιμένα θα γίνει μέσω παραχώρησης εκμετάλλευσης και όχι της πώλησης.
Για την ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων, για την επίτευξη όρων βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των λιμένων, μίλησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ στο θέμα της ασφάλειας, η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ και γενική επιθεωρήτρια Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αποκάλυψε ότι, μετά την επιτυχή επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών του περασμένου Μαΐου, έχουν απομακρυνθεί μέχρι σήμερα επιπλέον 600 πρόσφυγες και μετανάστες, γεγονός που θα πρέπει να «χτυπάει καμπανάκια» στους αρμόδιους φορείς.
Ο αντιπεριφερειάρχης, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, μίλησε για τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενίσχυση του λιμένα με παράλληλα έργα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Plessas Bros, Διονύσης Πλέσσας, αναφέρθηκε στα διόδια που πνίγουν τις μεταφορές και στη γραφειοκρατία που επιβραδύνει την Πάτρα από το να γίνει σπουδαίος κόμβος μεταφορών.
Καίριες παρεμβάσεις έγιναν ακόμα από τον Νίκο Σπανό, ναύαρχο ε.α. του Λιμενικού Σώματος και τον Κυριάκο Ασημακόπουλο, διευθυντή Λατομείων Αράξου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, καθώς και των βουλευτών Ανδρέα Κατσανιώτη και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, για τις μελλοντικές προοπτικές του λιμένα.
Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ: Εξωστρέφεια
Πρόσκληση για εξωστρέφεια στο νέο πλαίσιο που συγκροτείται από τη συμφωνία για το χρέος απηύθυνε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας με νόημα ότι «έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές, όταν αυτό κριθεί επωφελές και όχι βεβιασμένα», που μίλησε για καθαρό δρόμο, με διαχειρίσιμες υποχρεώσεις έναντι της χρηματοδότησης και με προοπτικές για παρεμβάσεις εσωτερικού ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε ότι ικανό όπλο για τη χώρα θα είναι οι εξαγωγές, προσθέτοντας με ρεαλιστική διάθεση ότι θα πρέπει η πραγματική οικονομία να πληροί όρους βιωσιμότητας, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε δημοσιονομικά. Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον, πρόσθεσε, αυξήσαμε τη χρηματοδότηση εσωτερικών αναγκών με εθνικούς πόρους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φύγουμε από τις λογικές διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, κάτι που -παραδέχθηκε- γινόταν και στην περίοδο πριν το 2011. Ο κ. Χαρίτσης ερμήνευσε εξάλλου την αποβιομηχάνιση της Πάτρας ως νομοτέλεια, αλλά διέκρινε προοπτική στον διαμετακομιστικό ρόλο και την αναβάθμιση της ΜΜΕ επιχειρηματικότητας. Καταλήγοντας, περιέγραψε τα νέα ευέλικτα εργαλεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις θεσμικές παρεμβάσεις που συμβάλλουν σε βιώσιμη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού μοντέλου. Ο Κορίνθιος βουλευτής, Χ. Δήμας, δεν δίστασε να ξεκινήσει, προτείνοντας ενιαία περιφέρεια Πελοποννήσου, μιλώντας για αναντιστοιχίες γεωγραφικές στη σημερινή διάταξη, κάτι που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του αντιπεριφερειάρχη, Κ. Καρπέτα, που μίλησε για προεκλογικό πυροτέχνημα. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες δουλεύουν 198 ημέρες, για να πληρώνουν υποχρεώσεις και ζήτησε άρση αντικινήτρων για τους επιχειρηματίες- επαγγελματίες. Απαραίτητος όρος για τη θωράκιση της χώρας θα είναι η μεταρρύθμιση του διοικητικού μοντέλου, είπε ο περιφερειάρχης, όπως και η ανταγωνιστικότητα. Πολιτική της Περιφέρειας είναι «να κτίζουμε από κάτω προς τα πάνω». Και εξήγγειλε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν πόροι στην επιχειρηματικότητα, με βάση τις προτάσεις των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι είναι πρόκληση να ανεχόμαστε τη μιζέρια της εγκατάστασης Λαδόπουλου και κατέληξε ότι είναι στοίχημα για όλους η ανάπλαση.
Πήραν μέρος ο Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καρπέτας, οι Α. Παπακωνσταντίνου, στέλεχος της Περιφέρειας, ο Ευάγγελος Γεωργίου, αν. προϊστάμενος ΕΥΔ, ο Π. Βαμβακάρης, γγ του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, ο Α. Μοχλούλης της PIERALISI HELLAS, ο Π. Παραγιός, της «ΣΤΕΦΟΣ», ο Α. Παρασκευόπουλος, αντιπρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων, ο Π. Θεοδώρου της EUROBANK. Συντόνισε ο δημοσιογράφος του CNN GR, Δημήτρης Μαλλάς.
Δείπνα Πολιτικών Εκπροσώπων
Τις εργασίες του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» πλαισίωσαν τα τρία δείπνα των πολιτικών αρχηγών που φιλοξενήθηκαν στην Αχάια Κλάους και συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής σκηνής, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.
Η έναρξη έγινε την Τετάρτη 4 Ιουλίου το βράδυ, όπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί σε μια εκδήλωση διασταυρώθηκαν μια εφημερίδα με μεγάλη ιστορία και μια οινοβιομηχανία με επίσης μεγάλη ιστορία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα «σχέδιο έντιμης αλήθειας» με τους επιχειρηματίες. Το μήνυμα που έστειλε προς την πλευρά τους ήταν: «Εμείς μειώνουμε τους φόρους, εσείς επενδύστε και προστατεύστε τις θέσεις εργασίας».
Πριν τη βραδινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Την Πέμπτη 5 Ιουλίου φιλοξενούμενος του 6ου Συνεδρίου της «Π» στην Αχάια Κλάους ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Μετά την υποδοχή του από τον εκδότη της «Π», Θεόδωρο Λουλούδη, ο κ. Παππάς έδωσε μια ομιλία, κατά την οποία περιέγραψε το περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα, σε συνάρτηση με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, μετά τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ. Όπως είπε, μετά τη συμφωνία για το χρέος, ανοίγει για τη χώρα μας ένας καθαρός διάδρομος για τα επόμενα πολλά χρόνια, αφού μέχρι το 2060, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα βρίσκονται κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Κατά τον κ. Παππά η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή. Απλώνεται μπροστά μας μια τεράστια δυνατότητα με κομβικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναπτύξουμε αξιόπιστα δίκτυα και τηλεπικοινωνιών. Τον ρόλο αυτό θα επιτελέσει το πρόγραμμα συνδεσιμότητας 5G που θα καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα Super Fast Broadband μέσω του οποίου για την Πάτρα προβλέπεται για το 2019 η επιδότηση σύνδεσης 30.000 νοικοκυριών από τουλάχιστον δύο μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Όσον αφορά στην Πάτρα, η πόλη μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο της τεχνολογικής πρωτεύουσας της Ελλάδας, με άξονα το πρόγραμμα 5G. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το υπουργείο βρίσκεται ακόμα σε διάλογο με τον Δήμο Πατρέων ο οποίος με λίγη προσπάθεια, μπορεί πολύ σύντομα να έρθει σε συμφωνία και ευτυχή κατάληξη για την υλοποίηση του έργου.
Την Παρασκευή 6 Ιούλιου φιλοξενούμενη του 6ου Συνεδρίου της «Π» ήταν η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά στη σύντομη ομιλία της ανέφερε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία πολιτική αλλαγή. Όπως τόνισε, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση μίλησε για επιτυχή συμφωνία, το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ με περικοπές και μειώσεις. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη, γιατί δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη στους εταίρους και συνεχίζουν να επιβάλλουν ασφυκτικούς όρους.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο ευρείας κοινωνικής αποδοχής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα τοπικά θέματα, στις μεγάλες ανοιχτές εκκρεμότητες που έχει αφήσει η Κυβέρνηση στις υποδομές. Η κ. Γεννηματά συνοδευόταν από τον βουλευτή Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, τον Μανώλη Όθωνα, τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Παρόντα ήταν σύσσωμα τα γνωστά ιστορικά στελέχη της κεντροαριστεράς.